Ruta Canet de Mar

Celler Cooperatiu

La presència del Modernisme cap a terres de Ponent està vinculada a les cooperatives agrícoles que va impulsar la Mancomunitat de Catalunya a principis de segle XX. La majoria de cellers cooperatius, anomenats “les catedrals del vi”, són obra de Cèsar Martinell, però el de l'Espluga de Francolí el va dissenyar Domènech.

El Celler Cooperatiu de l'Espluga va ser començat per Lluís Domènech i Montaner i acabat pel seu fill Pere Domènech i Roura seguint el projecte del pare. Quan el sindicat de pagesos de l'Espluga li va fer l'encàrrec a Domènech, aquest va presentar un avantprojecte tan artístic, que el sindicat, massa impressionat, li va demanar una obra menys ambiciosa. Les obres van començar el mes de març de l'any 1913, i el 27 de setembre següent van quedar enllestides. Inicialment, el celler era de dues naus, però l'any 1957 se n'hi afegí una tercera, igual que les altres. L’edifici va ser una gran inspiració per a Cèsar Martinell a l’hora de fer els seus famosos cellers, tot i que Domènech va usar el tipus d'arc de diafragmes del Gòtic català, mentre que Martinell va preferir utilitzar l'arc parabòlic, seguint la influència d'Antoni Gaudí.

Les naus del celler de l’Espluga tenen 46 m de llargada per 12,5 m d'amplada, i cadascuna té 40 cups soterranis i 60 tines, amb una capacitat per a 34.300 hectolitres de vi. Com a element addicional hi ha un dipòsit d'aigua adornat amb ceràmica vidriada. Les línies del celler són tan austeres com elegants. La seva simplicitat, tanmateix, amaga elements difícils com les arquivoltes, l'arc escarser, els vitralls, i l'arcbotant. En definitiva, el Celler Cooperatiu és una joia arquitectònica que paga la pena de veure, com tota l'obra de Domènech i Montaner.